listopada 18, 2020

Właściwości zdrowotne jabłka

 
Jabłko jest owocem jabłoni, który nadaje się do spożycia. Jest bez wątpienia najpopularniejszym owocem, po który sięgamy o każdej porze roku i w każdych warunkach.
Jabłko występuje w różnych odmianach, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie przy wyborze tego owocu.

Co zawiera w sobie jabłko?

  • przeciwutleniacze
  • witaminy (w tym witamina C)
  • błonnik
  • potas
  • fosfor
  • wapń
  • sód
  • magnez
  • żelazo
Najwięcej tych składników znajdziemy w skórce jabłka i tuż pod nią.

Właściwości zdrowotne jabłka

  • łagodzi problemy trawienne
  • usprawnia prace układu pokarmowego
  • zapobiega dolegliwościom takim jak: biegunka, wzdęcia, zaparcia
  • wspomaga odchudzanie (dzięki obecności błonnika)
  • oczyszcza jelita
  • powoduje uczucie sytości
  • hamuje uczucie głodu
  • przyśpiesza przemianę materii
  • dostarcza wielu witamin
  • obniża poziom cholesterolu
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • chroni przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą, chorobą Parkinsona i Alzheimera
  • hamuje procesy starzenia się skóry i zabezpiecza ją przed uszkodzeniami
  • ułatwia wchłanianie wapnia
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.

Ciekawostka

Jedno jabłko to około 70 kcal, więc ten owoc jest idealny dla osób, które się odchudzają.

Copyright © Przystań zdrowego życia , Blogger