Jabłko jest owocem jabłoni, który nadaje się do spożycia. Jest bez wątpienia najpopularniejszym owocem, po który sięgamy o każdej porze roku i w każdych warunkach.
Jabłko występuje w różnych odmianach, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie przy wyborze tego owocu.
Co zawiera w sobie jabłko?
- przeciwutleniacze
- witaminy (w tym witamina C)
- błonnik
- potas
- fosfor
- wapń
- sód
- magnez
- żelazo
Właściwości zdrowotne jabłka
- łagodzi problemy trawienne
- usprawnia prace układu pokarmowego
- zapobiega dolegliwościom takim jak: biegunka, wzdęcia, zaparcia
- wspomaga odchudzanie (dzięki obecności błonnika)
- oczyszcza jelita
- powoduje uczucie sytości
- hamuje uczucie głodu
- przyśpiesza przemianę materii
- dostarcza wielu witamin
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru we krwi
- chroni przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą, chorobą Parkinsona i Alzheimera
- hamuje procesy starzenia się skóry i zabezpiecza ją przed uszkodzeniami
- ułatwia wchłanianie wapnia
- uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Ciekawostka
Jedno jabłko to około 70 kcal, więc ten owoc jest idealny dla osób, które się odchudzają.