Tarta ze szpinakiem i łososiem

  
Zgodnie z obietnicą daną Wam na FanPage wrzucam dzisiaj przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem, której zdjęcie dodałam kilka dni temu na Facebooku i Instagramie. 
Nie chwaląc się wyszła naprawdę dobrze i była pyszna.
Jeżeli zainspirujecie się moim przepisem i zrobicie tartę, to jak będziecie chcieli to możecie wysłać mi jej zdjęcie i opinie czy Wam smakowała. Będzie mi bardzo miło, gdy to zrobicie.
Tymczasem poniżej podaje przepis.

Składniki:

Ciasto: 

- 20 dkg mąki pszennej, 
- 10 dkg masła roślinnego, 
- 1 jajko, 
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku, 
- łyżeczka proszku do pieczenia, 
- szczypta soli.

Farsz: 

- pęczek szpinaku, 
- 25 dkg świeżego łososia, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 10 dkg sera pleśniowego,
- mała śmietana 18%, 
- 2 jajka, 
- łyżka masła roślinnego, 
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 
- ½ pęczka koperku, 
- sok z ½ cytryny, 
- sól.

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszaj mąkę, tymianek, proszek do pieczenia i sól. Na to wyłóż masło
roślinne i nożem pokrój je w nieregularne kształty. Dodaj jako i ręką wyrób ciasto. Ważne
aby masło i jako były zimne, najlepiej wprost z lodówki. Ciasto zawiń w papier śniadaniowy i włóż na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotuj farsz. Ostrym nożem oddziel skórę od łososia. Mięso pokrój na
kawałki mniej więcej 1,5 x 1,5 cm i w miseczce skrop sokiem z połowy cytryny, przemieszaj.
Szpinak przebierz, umyj i pokrój na pasy po 2 - 3 cm. Posiekaj 2 ząbki czosnku. 
Rozgrzej tłuszcz na patelni i na to wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Szpinak poduś 4 - 5 minut, tak, aby trochę zmiękł i na koniec posól. W miseczce rozbełtaj 2 jaja ze śmietaną, dodaj pokruszony ser pleśniowy i posiekany koperek.

Okrągłą blachę do pizzy wysmaruj odrobiną tłuszczu. Na stolnicy posypanej nieco mąką
rozwałkuj ciasto i wyłóż na blachę. Na to ułóż kawałki łososia, mniej więcej równomiernie,
przykryj szpinakiem, który już zdążył przestygnąć. Wylej śmietanę z jajami i koperkiem.
Formę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz 45 minut.

Smacznego!