Zgodnie z obietnicą daną Wam na FanPage wrzucam dzisiaj przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem, której zdjęcie dodałam kilka dni temu na Facebooku i Instagramie.
Nie chwaląc się wyszła naprawdę dobrze i była pyszna.
Jeżeli zainspirujecie się moim przepisem i zrobicie tartę, to jak będziecie chcieli to możecie wysłać mi jej zdjęcie i opinie czy Wam smakowała. Będzie mi bardzo miło, gdy to zrobicie.
Tymczasem poniżej podaje przepis.
Składniki:
Ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej,
- 10 dkg masła roślinnego,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Farsz:
- pęczek szpinaku,
- 25 dkg świeżego łososia,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 dkg sera pleśniowego,
- mała śmietana 18%,
- 2 jajka,
- łyżka masła roślinnego,
- pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- ½ pęczka koperku,
- sok z ½ cytryny,
- sól.
Wykonanie:
Na stolnicy wymieszaj mąkę, tymianek, proszek do pieczenia i sól. Na to wyłóż masło
roślinne i nożem pokrój je w nieregularne kształty. Dodaj jako i ręką wyrób ciasto. Ważne
aby masło i jako były zimne, najlepiej wprost z lodówki. Ciasto zawiń w papier śniadaniowy i włóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj farsz. Ostrym nożem oddziel skórę od łososia. Mięso pokrój na
kawałki mniej więcej 1,5 x 1,5 cm i w miseczce skrop sokiem z połowy cytryny, przemieszaj.
Szpinak przebierz, umyj i pokrój na pasy po 2 - 3 cm. Posiekaj 2 ząbki czosnku.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i na to wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Szpinak poduś 4 - 5 minut, tak, aby trochę zmiękł i na koniec posól. W miseczce rozbełtaj 2 jaja ze śmietaną, dodaj pokruszony ser pleśniowy i posiekany koperek.
Okrągłą blachę do pizzy wysmaruj odrobiną tłuszczu. Na stolnicy posypanej nieco mąką
rozwałkuj ciasto i wyłóż na blachę. Na to ułóż kawałki łososia, mniej więcej równomiernie,
przykryj szpinakiem, który już zdążył przestygnąć. Wylej śmietanę z jajami i koperkiem.
Formę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz 45 minut.
Smacznego!